Zuidas ontwikkelt

Aan de zuidkant van Amsterdam ontstaat een unieke stadswijk waar duizenden mensen wonen en werken. De bijzondere architectuur en de centrale ligging van Zuidas trekt bewoners, bedrijven en investeerders uit de gehele wereld. Amsterdam Zuidas speelt een belangrijke rol bij deze ontwikkeling. Samen met gebruikers en omwonenden bouwen we aan een fantastische wijk.

Meepraten

Zuidas verandert snel. Niet alleen verrijzen er nieuwe gebouwen, ook de openbare ruimte verandert mee. Ons doel is van Zuidas een bijzondere Amsterdamse stadswijk te maken, waar het prettig wonen, werken en verblijven is. Of dat lukt, hangt in belangrijke mate af van de samenspraak met iedereen die zich betrokken voelt bij Zuidas. Met u dus. We zoeken nadrukkelijk de dialoog met bewoners, omwonenden en mensen die in Zuidas werken. Zo kunnen we kijken hoe we de opdracht die we van de Amsterdamse gemeenteraad hebben gekregen zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij uw wensen. We gaan daarom graag met u in gesprek. Dat kan via ons Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, via deze website, social media en via informatiebijeenkomsten die we regelmatig organiseren. Natuurlijk komen we ook graag naar een bijeenkomst van uw bedrijf, uw buurtvereniging, uw vereniging van eigenaren of welke organisatie in en om Zuidas dan ook.

Foto bij Zuidas ontwikkelt

Wonen

Zuidas ontwikkelt zich tot een populaire, internationale woonwijk, met bijzondere aandacht voor architectuur, een groene openbare ruimte en een hoog voorzieningenniveau. Zuidas telt circa 2300 woningen (2017). Uiteindelijk zijn er 7000 woningen gepland (2030). Zuidas krijgt een steeds gevarieerder aanbod : van sociale woningen, studentenhuisvesting, appartementen in het midden- en dure segment tot en met luxe penthouses met panoramisch uitzicht. Kenmerkend voor de woningen in Zuidas: veel licht, hoge plafonds, weinig onderhoud, energiezuinig, liften, berging, inpandige parkeergelegenheid.

Belangstelling voor wonen in Zuidas?

Bekijk de woningbouwprojecten en makelaars.

Werken en ondernemen

Zuidas is een internationaal hoogwaardig kennis- en zakencentrum. Toonaangevende bedrijven en instellingen (Google, AkzoNobel, ABN Amro, Vrij Universiteit, VU Medisch Centrum) zijn er gevestigd. Een groot aantal ondernemingen is actief in de financiële, juridische en zakelijke dienstverlening. Inmiddels hebben ook bedrijven uit andere sectoren Zuidas ontdekt als de ideale vestigingslocatie. Daarnaast biedt Zuidas ruimte aan de detailhandel. Deze ondernemers vestigen zich in de ‘plinten’ van gebouwen: de begane grond en de eerste verdieping. Zo dragen zij in belangrijke mate bij aan het voorzieningenniveau – en daarmee aan een prettig leefklimaat in Zuidas.

Foto bij Zuidas ontwikkelt

Investeren in Zuidas

Zuidas is een van de belangrijkste kantorenlocaties van Nederland. De leegstand is historisch gezien gemiddeld lager dan in de rest van Amsterdam. Om aan de toekomstige vraag naar A-kwaliteit kantorenvastgoed te kunnen blijven voldoen, gaat de bouwontwikkeling ook de komende jaren door. Dat geldt ook voor de woningvoorraad en het voorzieningenniveau. Tot 2030 wordt in Zuidas nog ruim 1 miljoen m2 aan kantoren, woningen en voorzieningen gerealiseerd. Voor ontwikkelaars en beleggers zijn er dus interessante investerings- en ontwikkelmogelijkheden. Hoogwaardige bedrijven vestigen zich graag in Zuidas vanwege:

  • de gunstige ligging ten opzichte van het historisch centrum
  • het hoogwaardige voorzieningen niveau
  • de kwaliteit en duurzaamheid van de gebouwen
  • de bereikbaarheid (ov/auto) en ligging t.o.v. Schiphol
  • de aanwezigheid van hoogopgeleid talent
  • grootschalige concentratie van zakelijke dienstverleners
  • de uitstekende digitale infrastructuur

Meer informatie

Ontwikkel- en investeringsmogelijkheden in Zuidas

Foto bij Zuidas ontwikkelt

De Visie Zuidas

Zuidas is nog niet af, integendeel. Zuidas is niet alleen een gewilde vestigingslocatie voor bedrijven, maar ook steeds meer een aantrekkelijke wijk om te wonen en te leven. Er komen duizenden nieuwe woningen en bewoners bij. Vanwege de groeiende mobiliteitsbehoefte wordt Zuidasdok aangelegd, die de A10 in het hart van Zuidas verbreedt en deels onder de grond brengt. Daarmee creëren we ruimte voor het openbaar vervoer.

De Visie Zuidas beschrijft de wijze waarop Zuidas zich ontwikkelt tot een unieke Amsterdamse stadswijk met een internationale uitstraling. Daarbij ligt de focus niet alleen op hoe het er uiteindelijk gaat uitzien, maar nadrukkelijk ook op de weg daar naartoe. Wat betekenen de bouwwerkzaamheden voor bedrijven? Hoe is het om in Zuidas te wonen? Amsterdam nodigt partijen uit om mee te investeren in het gebied. Investeren gaat niet alleen over geld, maar ook over ideeën, over initiatieven van bewoners en ondernemers en over samenwerking.

Meer informatie

Over de Visie Zuidas